Window dressing reprezinta “cosmetizarea “ situatiilor financiare chiar inainte de inchiderea perioadei pentru ca acestea sa “arate mai bine” .
Situatia se observa mai des la companiile mari, cu un numar ridicat de actionari care nu sunt familiari cu activitatea curenta a companiei. De asemenea, se mai regaseste in situatia in care o societate doreste sa aplice pentru un credit si are nevoie de o imbunatatire a aspectului balantei.
Cum se poate realiza ?
Iata cateva exemple:
• Amanarea platii furnizorilor pentru ca rezervele de numerar sa para mai ridicate decat ar trebui;
• Acordarea unor discounturi clientilor pentru livrarea in avans, fapt care determina inregistrarea venitului cu ceva timp inainte de perioada obisnuita;
• Amanarea angajarii unor cheltuieli – care in mod obisnuit ar trebui efectuate – astfel de reduc cheltuielile si datoriile catre furnizori.
• Inregistrarea unor provizioane mai mici –in special pentru creantele incerte – astfel sunt influentate pozitiv cheltuielile si creantele.
Window dressing-ul nu este o practica recomandata din doua mari motive : nu este etica si duce la informatii denaturate.
In scopul obtinerii unor rezultate mai bune in perioada curenta sunt sacrificate rezultatele perioadei urmatoare, deci aceste “manevre” au rezultat doar pe termen scurt.